Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Εκδήλωση του περιοδικού «ΝΗΣΙΔΕΣ» στο Δέντρο, 10/12/2011



Ξεχωριστή από κάθε άποψη ήταν η Εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το περιοδικό τέχνης και λόγου «Νησίδες» με το βιβλιοπωλείο «Το Δέντρο» στον 1ο όροφο του νεόχτιστου επί της Σοφούλη. Δεκάδες αναγνωστών και φίλων του περιοδικού ανταποκρίθηκαν θερμά στην παρουσίαση της περιεχόμενης ύλης για το ολοκαίνουργιο, 7ο τεύχος των Νησίδων. Με ένα επιπλέον ενδιαφέρον: την ομιλία του κεντρικού καλεσμένου του περιοδικού, του στοχαστή και συγγραφέα κου Φώτη Τερζάκη. Την ευθύνη της παρουσίασης των θεμάτων του 7ου τεύχους όσο και τον συντονισμό συνολικά της εκδήλωσης έφεραν τα μέλη της συντακτικής ομάδας των «Νησίδων», Πάνος Δρακόπουλος και Δημήτρης Κόκκινος.
Ιδιαίτερη αναφορά κατά το πρώτο μέρος της βραδιάς απέσπασε ο 1ος Διαγωνισμός Ποιήματος και Διηγήματος που διοργάνωσε το περιοδικό από την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου, όταν και ανακοινώθηκαν διαδικτυακά -σε πρώτη φάση- τα ονόματα των διακριθέντων. Στις σελίδες του 7ου τεύχους συμπεριλαμβάνονται τα έργα και των 6 σχετικών βραβείων και των 4 εύφημων μνειών.
Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στον κο Φώτη Τερζάκη, ο οποίος μίλησε για τον κλονισμό του λεγόμενου Ευρωπαϊκού οράματος - του τρίπτυχου της δημοκρατίας, της ευημερίας, της ελευθερίας, τρίπτυχου που ευαγγελίστηκε για το παρόν και το μέλλον της η μεταπολεμική ευρωπαϊκή κοινότητα – η πολιτική της ηγεσία, αλλά και η οικονομική της ελίτ.
Η ανάλυση του Τερζάκη όμως δεν περιορίστηκε στο ευρωπαϊκό εγχείρημα το οποίο χαρακτηρίστηκε προβληματικό από τη γένεσή του – τόσο στα υποκείμενα που το σχεδίασαν (μεταξύ των οποίων και πρόσωπα με ναζιστικό παρελθόν) και αλλά και στις μεθόδους που υιοθετήθηκαν.
Ο καπιταλισμός διεθνώς μετά τα γεγονότα του 2008 έχει βρεθεί ενώπιον των αδιεξόδων του: η στρατηγική που επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 για να αντιμετωπιστεί η τότε κρίση της Wall Street και στην οποία αποδόθηκε από τον Τερζάκη η επωνυμία «έφοδος προς τα μπρος» (δανεισμός από τα μελλούμενα) έχει κλείσει τον ιστορικό κύκλο της: σήμερα ούτε «ζεστό χρήμα» υπάρχει διαθέσιμο πια από τις εθνικές οικονομίες (μεγάλο μέρος του δόθηκε στο τραπεζοπιστωτικό σύστημα κατά το 2009), ούτε είναι πλέον διαχειρίσιμο το οικολογικό πρόβλημα με τις μονοδιάστατες στρατηγικές του παρελθόντος (αδιάσειστο τεκμήριο η εξάντληση των φυσικών πόρων), ούτε τέλος, υπάρχει η δυνατότητα νέας εφόδου προς τα μπρος. Τα αίτια της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης δεν μπορούν να τεθούν συνάμα ως αίτια της υπέρβασής της.
Η γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρισταμένων και τα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα που δέχτηκε ο Φώτης Τερζάκης πιστοποίησαν το ενδιαφέρον και της τοπικής μας κοινωνίας για μία αναμέτρηση του πολιτικού μας –σε τελική ανάλυση- προβλήματος με νέους όρους: με όρους, πιο συγκεκριμένα, πραγματικής δημοκρατικής ζύμωσης κι όχι κατ’ όνομα και μόνον διαλόγου, όπως παρακολουθούμε από το λογοκριμένο κάδρο της τηλεόρασης.
Οι διοργανωτές εξάλλου ήταν σαφείς στο προλόγισμα της εκδήλωσης: «η πρόθεση των «Νησίδων» ως περιοδικού τέχνης και λόγου δεν είναι με άξονα ενδεχομένως μιαν ορισμένη καλλιτεχνική δημιουργία να σηκώσουμε μύτη πάνω από τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Η όποια δημιουργία –μικρή ή μεγάλη- και σε συναρμογή ασφαλώς με το ταλέντο που την γεννάει, λούζεται από το χτυποκάρδι της εποχής της - νοτίζεται από την έντονη και τραχιά ροή των γεγονότων. Επομένως, δεν είναι ούτε στενά αισθητικό, ούτε στενά πολιτικό, το ενδιαφέρον μας να συνομιλήσουμε με ιδέες που δρουν στην δημόσια σφαίρα

1η δημ. Εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ, 16/12/2011

Φωτογραφίες: Αναστασία Ζέππου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου